Hoe verf op stof repareren: 7 beste manieren

Vaak hebben industrieel geverfde artikelen de neiging hun oorspronkelijke kleur te veranderen, omdat zij tijdens het gebruik uit de stofvezels worden gewassen. Gelukkig kan dit proces worden gestopt. Wij hebben de meest betaalbare, veilige en effectieve manieren verzameld om verf op stof te krijgen.

Hoe krijgt u uw stofkleur op zijn plaats: De top 7 van de beste manieren om dit te doen

Voorlopige test

Alvorens de kleur van de stof vast te stellen, is het een goed idee om eerst na te gaan of het wel nodig is. Test de kleurechtheid van uw kledingstuk? Er zijn verschillende manieren om het te doen:

  1. Bevochtig een stuk stof of een aan het kledingstuk bevestigde doek met koud water. Druk vervolgens dat deel van de stof tegen een vel wit papier. Als er gekleurde vlekken op achterblijven, is dat een aanwijzing dat de kleurstof uit het materiaal is gewassen.

  2. Week een kleine strook stof, die meestal bij het product wordt geleverd, gedurende 5-10 minuten in een ammoniakoplossing. Wanneer de stof droog is, vergelijkt u de kleur van de stof met die van het kledingstuk. Als er een mismatch is, is het herstellen van de schaduw zinvol.

  3. Een hele nieuwe stof kan worden geweekt in warm water en een kleine hoeveelheid wasmiddel. Wikkel vervolgens in een afgedankte doek in wit of een soortgelijke kleur. Als de stof geverfd is, heb je een vlekkenverwijderaar nodig.

Advies.Om de kleurechtheid van uw denim te controleren, haalt u er gewoon een vochtige doek overheen terwijl u de stof licht aandrukt. Als het kledingstuk vervelt, gebruik dan een washandje om de kleur te verwijderen.

Volgorde van de stappen

De stofbehandeling is eenvoudig, maar het is belangrijk een bepaalde volgorde aan te houden en zorgvuldig te werk te gaan:

  1. Het kledingstuk voorwassen; nieuwe kledingstukken 10-15 minuten in koud, schoon water laten weken.

  2. Giet voldoende water in een diepe wastank en voeg het gekozen fixeermiddel toe. Plaats het kledingstuk dat moet worden afgeworpen in de voorbereide oplossing. Laat een bepaalde tijd weken.

  3. Aan het einde van de gekozen interval, het kledingstuk lichtjes uitwringen en vervolgens verschillende keren uitspoelen in schoon water om de specifieke geur (indien aanwezig) te verwijderen. Voor deze toepassing wordt geen conditioner aanbevolen.

  4. Droog de kleding op natuurlijke wijze (vermijd blootstelling aan de zon). Strijk de stof aan de verkeerde kant.

Effectieve middelen om de verf te repareren

Aardappel

Een gewone wortelgroente, die in elk huis te vinden is, kan ook worden gebruikt als kleurfixator. Verschillende toepassingen. Vers aardappelsap eerst. Meng het met een kleine hoeveelheid heet water, klop tot het een dik schuim vormt. Laat afkoelen. Dompel de doek enkele minuten in het mengsel. Spoel vervolgens grondig in schoon, koel water.

Een tweede mogelijkheid is om 2 kg geschilde en gewassen aardappelen enkele uren te laten weken. Het resulterende water kan worden gebruikt als fixeermiddel voor alle stoffen. De derde optie is de meest rationele en economische. Kook de aardappelen. Restjes kokend water (aardappelbouillon) – geweldig om de kleur op de stof te fixeren en het kledingstuk te wassen.

Mosterd

Mosterdpoeder is een wondermiddel voor gerafeld breigoed. Doe 100 g gedroogde mosterd in een kleine stoffen zak. Dompel het zakje in een bak met kokend water dat net van het vuur is gehaald. Laat afkoelen. Het verkregen mosterdaftreksel kan worden gebruikt voor het weken en wassen van gebreide kleding. U hoeft niet na te spoelen in schoon water.

Azijn

Een universeel product dat werkt op bijna elke stof. Een klassieke variant zou kunnen worden gebruikt: 9 % tafelazijn of azijnessence. Bij de eerste methode wordt 50 ml azijn per 5 liter water gebruikt, terwijl bij de tweede methode 1 theelepel glycerine per 1 liter water wordt gebruikt. . 70% essentie. Spoel het kledingstuk grondig in het verkregen mengsel. Een zwakke azijnoplossing werkt prima voor het spoelen van zijde of wol. Het is ook een goede manier om de kleur van je oude kleren op te frissen.

Glycerine

Een echte redder in nood voor rafelende wol en zijde. Los 2 el (50 ml) azijn op in 1 liter warm water. lepels glycerine. Week het doekje in de oplossing en laat de kleur enkele minuten uitharden. Spoel vervolgens grondig in schoon water.

Zout

Natriumchloride is een even doeltreffend natuurlijk kleurfixeermiddel als elk van de bovengenoemde. Uitstekend geschikt voor de behandeling van linnen, viscose en katoenen stoffen. Eerste stap – bereid de zoutoplossing voor (5 el. Lepels ervan per 5 liter water). De tweede stap is het product ongeveer 40 minuten in de resulterende samenstelling te laten weken (als de vervelling sterk is, kunt u de tijd verlengen tot 1 uur of een oplossing met een hogere concentratie gebruiken – 3 keer het zout in hetzelfde volume water).

Als alternatief kan een mengsel van zout en zuiveringszout worden gebruikt (neem de componenten in gelijke verhoudingen). De derde stap is het kledingstuk grondig spoelen in schoon water, natuurlijk drogen en aan de onderkant strijken.

De ammoniak moet worden opgelost in voldoende koud water om het doek te doordrenken

Geeft een goed kleuroverdrachtseffect op wol. Alles wat je nodig hebt is een oplossing van ammoniak en koel water. 1 el terpentijn per 5 liter water. Ammoniak. Dompel het voorwerp enkele minuten in het mengsel. Spoel vervolgens grondig in een zwakke azijnoplossing.

Terpentijn

Snel en veilig de kleur op stof binden met goede oude terpentine. Giet genoeg koud water om de doek te doordrenken. Voeg vervolgens terpentijn toe (op basis van 1 theelepel per 1 liter water). lepel bijtend). Week het kledingstuk ongeveer 7-10 minuten in het mengsel. Was het kledingstuk daarna altijd in koud water met een kleine hoeveelheid wasmiddel. Grondig spoelen. Om het effect te versterken, kunt u het kledingstuk in een milde azijnoplossing spoelen.

Bevestiging van het toegepaste ontwerp

Hoe verf op stof repareren: top 7 beste oplossingen

Het maken van een patroon vereist handigheid en gevoeligheid. Alleen wassen in koud water op een zacht cyclus. Bovenal is het belangrijk om de gebruikte kleur bij het schilderen goed te fixeren. Aangezien acryl voor dit doel vaker wordt gebruikt, is dit de optie die we zullen bekijken.

Methode #1. Strijken. De eenvoudigste en meest voorkomende methode om acrylverf op stof aan te brengen. Het idee is om de verf met behulp van hoge temperaturen in de stofvezels te binden. In dit geval zal het pigment, zelfs na het wassen, niet uit het materiaal verdwijnen. De eerste stap is de stof volledig te laten drogen. Draai het kledingstuk dan binnenstebuiten.

Gebruik een katoenen doek als beschermlaag en strijk zijde op de meest delicate stand. Het strijkijzer over het kledingstuk bewegen moet voorzichtig en vrij snel gebeuren: ga niet te lang op één plek zitten, u zou de stof en het patroon kunnen beschadigen.

Methode nr. 2. Droge behandeling. Een meer tijdrovende en arbeidsintensieve methode om kleuren op stof aan te brengen. Voordat u begint, bekleed uw bakplaat met perkamentpapier… Leg dan voorzichtig en gelijkmatig het versierde voorwerp op dit papier. In de oven zetten, voorverwarmd op 150 0C voor ongeveer 10 minuten. Dit is voldoende om ervoor te zorgen dat de kleur diep in de structuur van de batik wordt ingebed.

Methode # 3. Stoomkoken. De meest ingewikkelde en doeltreffende methode om acrylverf op stof te fixeren. Het grote voordeel van stoomreiniging is dat de stof na het wassen niet van kleur verandert en zacht blijft aanvoelen.

De stof kan worden gestoomd volgens een klassieke stoomkookmethode – met waterstoom of in een stoompan. In het eerste geval moet het kledingstuk zorgvuldig worden gevouwen en boven water worden gehangen, dat vooraf aan de kook is gebracht (neem de container van het vuur). Zolang er stoom op het doek zit.

De tweede methode is arbeidsintensiever en maakt gebruik van een stoompan. Wikkel het beschilderde voorwerp met een tube in een katoenen doek. Maak de uiteinden van de resulterende rol vast met touw. Doe de stof dan in een cellofaan zakje. Giet 3 vingers water in het compartiment, leg de zak erin en dek het compartiment af met een deksel.

Zodra het water gekookt heeft, zet u de regelaar op minimaal vermogen en stoomt u ongeveer een half uur. Als de stoompan is afgekoeld, haalt u het doekje eruit en laat u het ongeveer 15 minuten weken in water met het wasmiddel. Was de kleren.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: