Samsung wasmachine foutcode 4e | Oorzaken en oplossingen

Stel je voor: je hebt je vuile kleren in huis verzameld, ze op kleur gesorteerd, ze in de tank van de wasmachine gedaan, op de “start”-knop gedrukt, maar er gebeurt niets. De tijd raakt op, de machine vertoont geen teken van leven en uiteindelijk verschijnt de foutcode “4e” op het display. Als je het nooit hebt meegemaakt, zegt het je niets. Ondertussen heeft de gebruiker vanuit het standpunt van de wasmachine-processor zelf voldoende informatie ontvangen.

Oorzaken van de fout en hoe u deze zelf kunt oplossen

Oorzaken van de fout

De belangrijkste reden voor fout 4e is een gebrek aan watertoevoer naar de tank. Dit lampje gaat branden als er gedurende 2 minuten geen water uit komt, of als het water zo langzaam wordt aangezogen dat er in 10 minuten niet genoeg water is opgebouwd.

Nieuwe wasmachines met een display geven dit aan met de numerieke foutcode 4e. Oudere modellen geven steeds de temperatuur aan en de spoelglans- en centrifuge-indicatoren knipperen.

De foutcode kan verschijnen bij het starten van de wasmachine of bij het begin van de spoelcyclus.

Problemen met de processor

Als foutcode 4e voor het eerst verschijnt, moet u niet beginnen met de controle van de apparatuur, maar met een banale reset. Om dit te doen:

 1. Maak de wasmachine spanningsloos door de stekker uit te trekken.

 2. Wacht 15 minuten.

 3. Zet hem weer aan.

Er is een kleine kans dat het programma zal starten en dat wat er is gebeurd gewoon een storing was in het complexe binnenwerk van het controlesysteem.

Geen water

Als opnieuw opstarten niet helpt, is de eerste stap om naar het bad te gaan en de kraan te draaien. Water, noch koud noch warm, komt er niet uit of de druk is zo zwak dat het druppelt? Dus de wasmachine krijgt gewoon niet genoeg water uit de leiding…

De enige beschikbare oplossing is wachten op het water en dan de procedure starten.

Problemen met de slang

Er is water in de kraan, de druk is goed, geen problemen op dit gebied? Dan is het tijd voor een tweede stap: het controleren van de slang waardoor het water in de wasmachine komt. Het algoritme is eenvoudig:

Controleer of de slang niet gekneld zit waar hij aan de pijp vastzit. Geen kieren, geen waterlekken? Als hij is losgekomen, moet u proberen hem weer vast te zetten.

Controleer of het niet is losgekomen op de plaats waar het aan de machine is bevestigd. Zijn er hiaten? De klep is onbeschadigd? Rust er iets op? Als de fout duidelijk is, moet deze worden opgelost.

Controleer de totale lengte op schade. In de regel is er een indicator naast de armatuur. Als het rood oplicht, is er een lek. Maar er is altijd een kans dat het niet werkt, en het is beter zich te herverzekeren door de slang te inspecteren op kleine mechanische beschadigingen.

Als er gaten zijn, kunnen die worden gedicht met speciale loodgieterstape die in ijzerwinkels wordt verkocht en die goed werkt om eventuele lekken te stoppen. Als hij te groot is (of de slang zit los van de kleppen), hoeft u hem alleen maar te vervangen.

Als een visuele inspectie niets oplevert, is iets meer moeite nodig:

 1. Maak de wasmachine spanningsloos.

 2. Gebruik een tang om de slang los te koppelen van de machine en van de watertoevoer.

 3. Giet water in de slang en controleer of deze loopt.

Als dat zo is, is de oorzaak van foutcode 4e er niet. Als het vloeit uit gaten die voorheen niet werden ontdekt, moeten deze worden gedicht. Als hij helemaal niet doorkomt, moet de slang met sterke waterdruk worden schoongemaakt, en als dat niet helpt, moet hij door een nieuwe worden vervangen.

Zodra het probleem is opgelost, zou de wasmachine soepel moeten draaien.

Problemen met het filter

Er is water beschikbaar, de slang is intact en goed bevestigd aan de watertoevoer en aan de wasmachine, maar foutcode 4e brandt nog steeds op het scherm? Dus de derde stap is het controleren van het filter. Het is ontworpen om vaste deeltjes op te vangen die in het water terecht kunnen komen: stukjes roest, in de leidingen afgebroken aangroei, soortgelijke kleine maar onaangename dingen.

De volgorde van de handelingen is als volgt:

 1. Schakel de wasmachine uit. Het is voldoende om de stekker uit het stopcontact te trekken, maar zonder dit kunnen er geen reparaties worden uitgevoerd.

 2. Schroef de watertoevoerslang los. Precies daar waar het filter in contact komt met de behuizing van de wasmachine. Voor de procedure is waarschijnlijk een tang of een halvemaansleutel nodig.

 3. Trek het filter eruit. Het lijkt op een dun metaalgaas. Het is niet gemakkelijk om er met je blote hand bij te komen, daarom is het de moeite waard om de tang weer te gebruiken.

 4. Controleer. Een oppervlakkige inspectie is vaak voldoende. Stukjes roest kunnen gewoon worden afgeschud, maar een opeenhoping van aanslag moet worden aangepakt.

 5. Mechanische reiniging uitvoeren. Houd hiervoor het filter onder een sterke stroom koud water en schraap vervolgens met een dikke naald alle resten weg.

 6. Voer een chemische reiniging uit. Als er nog aanslag overblijft, moet u een eetlepel citroenzuur aan een glas water toevoegen, dit doorroeren en het filter erin laten vallen. Hou het een half uur tot een uur vast, afhankelijk van hoe vuil het is, trek het eruit.

 7. Vervolgens wordt het filter teruggeplaatst, de slang weer vastgeschroefd, de stekker weer in het stopcontact gestoken en de start herhaald. De procedure zal waarschijnlijk de foutcode 4e doen verdwijnen.

Klep of afvoerprobleem

Water erin, slang intact, filter schoon, maar de wasmachine start nog steeds niet en geeft een foutcode 4e?

De vierde stap is te beoordelen of er niets mis is met de klep. Om dit te doen:

 1. Haal de stekker uit het stopcontact.

 2. Draai de kant uit waar de hoofdkabel vandaan komt.

 3. Verwijder de watertoevoerslang, verwijder het filter en trek voorzichtig de klep eruit. Het regelt de watertoevoer naar de tank en ziet eruit als een paar plastic buizen die met elkaar verbonden zijn.

 4. Als er geen zichtbare schade is, moet u de vulslang op de kraan aansluiten, de kraan op de andere kant zetten en het water aanzetten. Als het lekt, is het defect en moet het worden vervangen.

Theoretisch is het mogelijk te controleren hoe specifieke delen van de klep werken, maar daarvoor moet u een elektrische stroom op specifieke draden kunnen zetten. De meeste mensen die niet van elektronica houden, hebben die optie niet…

De vijfde stap moet alleen worden uitgevoerd als de was-droogcombinatie water aanzuigt en dit onmiddellijk leegt en een foutcode 4e geeft. Dit wijst op problemen met de afvoerslang. Controleer het met hetzelfde circuit als dat van de inlaat:

 1. Controleer visueel of er geen gaten zijn en of hij niet los zit van de klep.

 2. Controleer de klep. Als hij lekt, is hij kapot en is de foutcode 4e het gevolg daarvan.

 3. Controleer of de slang goed is aangesloten op de afvoer. Vergelijk daartoe de werkelijkheid met de instructies.

Het kan ongeveer een half uur duren om alle controles uit te voeren, maar het resultaat kan zijn dat het probleem is opgelost. U zult vooral blij zijn als u besluit de slang te vervangen zonder zelf een servicemonteur te bellen.

Wanneer is specialistische hulp nodig

Oorzaken van de fout

Maar hoe fijn het ook is om het probleem thuis op te lossen, soms kun je niet zonder professionele hulp:

 1. Als de inlaat- of uitlaatklep defect is. Als de was-droogcombinatie zonder duidelijke reden geen water aanzuigt of leegt. Een vakman komt de klep verwijderen, zet de spanning erop, stelt de fout vast en vervangt het defecte onderdeel. Reparatie is eenvoudig, maar vereist gespecialiseerde apparatuur die in de meeste huizen niet beschikbaar is.

 2. Als de was-droogcombinatie defect is. In dit geval kan de gemiddelde persoon het niet aan – het vereist werk op programmaniveau, eventueel vervanging van onderdelen, en alleen een ervaren persoon zou weten hoe ermee om te gaan.

 3. Indien het relais, verantwoordelijk voor de beoordeling van de hoeveelheid afgenomen water, faalt. Zonder dat weet de wasmachine niet of hij genoeg water heeft en trekt hij dus helemaal niet. Het relais eruit halen, niet weten waar het zit en geen speciaal gereedschap hebben kan de leek gewoon niet. Of het probleem nu mechanische schade is, een verstopping, of gewoon een paar losse pinnen – alleen iemand die dit al een tijdje doet kan de oorzaak aanwijzen.

 4. Als het bedieningspaneel defect is. In dit geval reageert de wasmachine helemaal niet op commando’s en neemt dus geen water op. Zelfs een amateur kan het paneel verwijderen, maar om het te repareren heb je vaardigheden en apparatuur nodig die een gewoon persoon, die niet met elektronica bezig is, niet heeft.

Als alle bovenstaande maatregelen niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd, is het de moeite waard een technicus in te schakelen.

Conclusie

Een beknopte instructie over hoe om te gaan met foutcode 4e in een Samsung luidt als volgt:

 1. Herstart de wasmachine.

 2. Controleer of het water beschikbaar is en of de druk voldoende is.

 3. Koppel de in- en uitlaatslangen los, controleer op mechanische schade en controleer of er water doorloopt.

 4. Maak het filter los, maak het handmatig schoon en laat het vervolgens een half uur weken in een oplossing van citroenzuur.

 5. Beoordeel de toestand van de klep en of de afvoer correct is aangesloten op de afvoer.

Als het werkt, is dat geweldig, je kunt je rustig wassen.

Als al het andere faalt, zit er niets anders op dan een technicus te bellen en hem de reparatie toe te vertrouwen.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: