Traditionele appartementindeling: de Stalinka

"Stalinkas verwijzen naar traditioneel geplande flats. Ruim en solide, ze vertegenwoordigen een heel tijdperk van het nationale leven. Makelaars zeggen dat de vraag naar Stalinkas al jaren stabiel is. Maar deze stijl heeft ook zijn nadelen.

Er zijn verschillende soorten traditionele flats. De zogenaamde "stalinkas" verdienen een speciale vermelding. «Stalinkas" – woningen in de "oude voorraad", gebouwd tussen 1950 en 1963. Een ( halfvrijstaand ) in een oud bakstenen gebouw met een enorme keuken ( tot 15 m².) hoge plafonds ( tot 3,5 m ) en geïsoleerde kamers. Een eenpersoonskamer – vanaf 40 m².appartement met drie slaapkamers – tot 110 vierkante meter.. Overweeg de voor- en nadelen van dit type woning.

Voors

  • Planning. In die tijd beknibbelden architecten meestal niet op de oppervlakte van flats en ingangen. Destijds leek het vanzelfsprekend, maar later begonnen gezellige flats in Stalinistische gebouwen dankzij hun ruime kamers en hoge plafonds tot de elitaire woningmarkt te behoren. Typische plafondhoogtes in Stalin gebouwen – 3,2 tot 4 meter, en het keukengedeelte ten minste 12 vierkante meter..

Op de foto: detail van een flat in een stalinistisch gebouw, van architecte Anna Varbanskaia

    De woonkamers zijn ook zeer ruim, met brede gangen en royale bergingen. In sommige huizen zijn extra kamers voor bedienden gepland, die ook als garderobe kunnen worden gebruikt.Wat de ingangen betreft, deze worden gekenmerkt door hoge voorkamers. Een ander belangrijk kenmerk van Stalinistische huizen Een klein aantal appartementen in een trappenhuis, meestal.. twee, meer zelden – drie.

  • Architectuur. Het uiterlijk van stalinistische gebouwen is heel aantrekkelijk, vooral in vergelijking met de typische voorbeelden van massabouw uit de tijd van Chroesjtsjov of Brezjnev. Voor veel van deze huizen zijn exclusieve architectonische oplossingen ontwikkeld, zoals zuilen, bogen, stucwerk, enz. die typisch zijn voor de Empirestijl..
  • Bouwtechnieken. Stalin huizen onderscheiden zich door de zorgvuldige naleving van de bouwtechniek. Dit geldt met name voor de buitenmuren en de dragende binnenmuren. Ze zijn vier bakstenen dik, waardoor de flats 's winters erg warm zijn. Bovendien zorgt het voor een goede geluidsisolatie.
  • Locatie. In het stalinistische tijdperk werden de woningen van de elite voornamelijk in het stadscentrum gebouwd, zodat de eigenaars van flats in deze gebouwen dicht bij bezienswaardigheden, de belangrijkste administratieve kantoren, enz. woonden..

Nadelen

  • Verouderde nutsvoorzieningen.
  • Oude isolatie, Zogenaamde "gordelroos, opgenomen in de constructie van binnenwanden. Het kan de bron zijn van geuren. Er zijn gevallen bekend waarbij deze isolatie een allergische reactie bij de huurders veroorzaakte.
  • Watervoorziening. De watertoevoer komt van beneden naar boven, en 's avonds, wanneer de mensen in de flats tegelijkertijd de kranen openen, is er een slechte druk op de bovenste verdiepingen. Dit probleem kan worden opgelost Het is voldoende om speciale waterleidingen met pomp te installeren. U zult echter geld moeten uitgeven voor de buizen zelf en voor de installatie ervan.
Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: