De 10 grootste tempels ter wereld

*Beschouwing van de beste volgens de redactie. Over de selectiecriteria. Dit materiaal is subjectief, niet bedoeld als reclame en vormt geen koopaanbeveling. Raadpleeg een deskundige voordat u een aankoop doet.

Majestueus, jong, oud, epochisch – er zijn honderden tempels van alle soorten van verschillende religieuze geloven en oude cultussen op de planeet. Sommige van deze tempels zijn toevluchtsoorden van het geloof, andere zijn iets meer geworden. Maar vandaag hebben we het niet over het nieuwste of het oudste. Bekijk onze top tien van grootste tempels op de planeet.

De meest iconische kerken ter wereld: De top 10 van de wereld

Nominatie plaats De tempel beoordeling
De tempels die iconisch werden: de top 10 grootste ter wereld 10 Kathedraal van Sevilla 4.1
9 Tempel van Amon 4.2
8 Tempel van St. Sava van Serviƫ 4.3
7 Jethawana Ramaya 4.4
6 Salomon Tempel 4.5
5 Sint-Pieterskathedraal 4.6
4 Angkor Wat 4.7
3 Notre Dame de la Paix 4.8
2 Dom van Ulm 4.9
1 Verboden Moskee (Al-Masjid Al-Haram) 5.0

Kathedraal van Sevilla

Beoordeling: 4.1

Kathedraal van Sevilla

Een van ’s werelds grootste en mooiste tempels. Ook bekend als de Maria de la Cede kathedraal. Dit is het grootste religieuze monument van AndalusiĆ« en een van de belangrijkste van heel Spanje. Bewoners beschouwen de kathedraal als een bron van trots. 500 jaar nadat de eerste steen werd gelegd, blijft het monumentale bouwwerk bezoekers verbazen met zijn adembenemende schoonheid en ongelooflijke architectonische kracht.

De bouw van de kathedraal duurde iets meer dan 100 jaar, wat naar hedendaagse maatstaven een record zou zijn (de bouw van de katholieke kathedraal in Keulen duurde bijvoorbeeld 600 jaar). Ook lijkt het architectonische plan van de tempel niet op het klassieke ontwerp van de koninklijke kathedraal.

De tempel heeft de vorm van een enorme hal met een rechthoekige basis, die staat op de fundamenten van een moskee. Vroeger stond hier een kathedraal (in de tijd dat Spanje door de Moren werd veroverd). De totale lengte van het bouwwerk is 126 meter, terwijl de breedte van de kathedraal ongeĆ«venaard is in de wereld – 82 meter. Er zijn hier uitbreidingen gemaakt in verschillende stijlen, maar de overheersende is de Renaissance.

Interessant feit. De kathedraal van Sevilla was het officiƫle begin- en eindpunt van Magellans eerste reis rond de wereld.

De kathedraal van Sevilla gaat niet voor 11 uur ’s ochtends open vanwege het luiden van de ochtendklok – binnenkomen op dat tijdstip kan u doof maken. De klokken luiden zo hard dat het binnen een halve kilometer van de kathedraal klinkt alsof je er pal naast staat.

Tempel van Amon

Beoordeling: 4.2

Tempel van Amon

Het grootste en belangrijkste religieuze gebouw in het oude Egypte ligt niet ver van de beroemde stad Luxor, in het kleine plaatsje Karnak dat de grootste stad en hoofdstad was van het Egyptische koninkrijk ten tijde van de Egyptische farao’s – Thebe. De eerste steen van de tempel werd 4000 jaar geleden gelegd en het bouwproces verliep niet snel. tientallen generaties hebben bijgedragen aan de bouw ervan: de tempel is door de eeuwen heen voortdurend voltooid en vernieuwd.

Elk van de heersers die de troon bestegen voelde het als zijn plicht om de tempel van Amun te helpen bouwen: velen van hen voegden niet alleen iets toe aan het bouwwerk, maar sloopten ook delen ervan. Dit is wat Thoetmosis III deed. Hij vernietigde de obelisken van koningin Hatsjepsoet en verving ze volledig door een nieuw gebouw met beschrijvingen van zijn militaire heldendaden op de muren gegraveerd.

De Amon Ra-tempel is gewijd aan Ra, de oude Egyptische opperzongod. In de oudheid hadden slechts enkele priesters en Egyptische heersers er toegang toe. Vandaag kan iedereen het beroemde tempelcomplex bezoeken. De tempel wordt voorgesteld als een rechthoekige structuur van ongeveer 30 hectare. De weg erheen wordt bewaakt door sfinxen en de enige manier om binnen te komen is door 10 enorme poorten, pilaren… De grootste van de twee is 113 meter lang en ongeveer 30 meter hoog. Het “hart” van de tempel is een hypostyle zaal (ondersteund door zuilen) met een oppervlakte van meer dan 5.000 m2.

Kerk van St. Sava van Serviƫ

Beoordeling: 4.3

Tempel van St. Sava van Srpska

Het kan gerust het grootste orthodoxe religieuze gebouw ter wereld worden genoemd. Deze tempel in Macedonische stijl werd gebouwd op de plaats waar de relikwieƫn van de heilige Sava, de eerste Servische aartsbisschop en nationale held, in 1894 door de Ottomaanse bezetters in brand werden gestoken.

Het begon aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Na het ontplooien van actieve militaire operaties in Europa werd de bouw van de tempel stilgelegd en pas een halve eeuw later hervat. Vandaag is de kathedraal volledig afgewerkt (alleen nog kleine afwerkingswerkzaamheden).

De kerk van St. Sava bevindt zich in de Servische hoofdstad Belgrado. Het is de grootste kerk in de Balkan. De omvang van het gebouw is indrukwekkend: de lengte van het bouwwerk is ongeveer 90 meter, de breedte 81 meter, en de binnenruimte bereikt 7.400 meter2. De hoofdkoepel van de tempel weegt ongeveer 4 ton. Het heeft een 12 meter lang verguld kruis. Het bouwwerk is perfect zichtbaar van overal in de stad, want het staat 135 meter boven de zeespiegel.

Jethawana Ramaya

Beoordeling: 4.4

Jethawana Ramaya

Deze boeddhistische stoepa (een heilige plaats voor boeddhisten) wordt beschouwd als de grootste ter wereld. De Anuradhapura Stupa bevindt zich in de heilige stad Anuradhapura, de hoofdstad van Sri Lanka in de oudheid en een ware schatkamer van het land. Een groot aantal buitengewone en ongeƫvenaarde monumenten uit het verleden zijn hier te vinden.

De bouw van het gebouw begon onder de Sri Lankaanse heerser Mahasena in de III eeuw en werd voltooid in een recordtijd (niet alleen vanuit het standpunt van de oudheid, maar vandaag de dag) – slechts 15 jaar. Archeologen, architecten en met hen de duizenden toeristen die dit buitengewone religieuze bouwwerk elk jaar bezoeken, zijn verbaasd over de ongewone vorm van de stoepa: het is een koepelvormige structuur gemaakt van 100 miljoen bakstenen. De hoogte van de stoepa bedraagt 122 meter met een kolossale diameter van 100 meter.

Salomon Tempel

Beoordeling: 4.5

Salomon Tempel

Veel protestantse kerken zijn gebouwd op de planeet. Een van de grootste bouwwerken wordt beschouwd als de Tempel van Salomo in de Braziliaanse hoofdstad Rio de Janeiro. Het Koninkrijk van God liet het bouwen door Edir Macedo, een van de rijkste mannen ter wereld.

De grootte van de tempel is verbazingwekkend: Het 12 verdiepingen tellende bouwwerk, dat plaats biedt aan 10.000 gelovigen, is 126 meter lang en 104 meter breed. De oppervlakte van het gebouw kan worden vergeleken met 5 voetbalvelden. Tijdens religieuze diensten wordt wat er in het gebouw gebeurt uitgezonden op elk van de twee schermen, die zich binnenin. Ongeveer 113 miljoen dollar werd besteed aan de bouw van de tempel, en meer dan 13 miljoen dollar alleen al aan de spectaculaire avondverlichting.

Sint-Pieterskathedraal

Beoordeling: 4.6

Sint-Pieterskathedraal

De Romeinse kathedraal wordt beschouwd als een van de beroemdste, belangrijkste en grootste ter wereld. Het Renaissance bouwwerk was meer dan een eeuw in aanbouw (120 jaar om precies te zijn). Verschillende generaties illustere kunstenaars hebben hun talent overgebracht op een van de meest religieuze monumenten ter wereld: Rafael, Buanarroti, Michelangelo – artistieke genieĆ«n waren in staat om het interieur van de kathedraal een ongelooflijke, gewoonweg betoverende uitstraling te geven.

Het gebouw is ongeveer 220 meter lang en 150 meter breed. Het gebied rond de kathedraal, het Sint-Pietersplein, kan tot 400.000 mensen tegelijk bevatten. De kerk staat in het westelijke deel van Vaticaanstad, de kleinste staat ter wereld. In de Romeinse tijd was de plaats van de Sint Pieter een circus (een paardenrennen- en feestterrein) waar de eerste christenen ten tijde van Nero werden gemarteld. Onder hen was de apostel Petrus.

De hoofdkoepel van de kathedraal is van kilometers ver te zien – hij is 138 meter hoog en het oppervlak staat vol met citaten uit de evangeliĆ«n. Bij de ingang worden gelovigen en reizigers verwelkomd door de figuren van de apostelen Petrus en Paulus. Het is een enorm element opgehouden door krachtige kolommen. Achter de zuilen van de portiek staan vijf poorten: Dood, Goed en Kwaad, Filaret, het Sacrament en de Heilige Poort. De meest opvallende hiervan zijn de Poort van de Dood, later gebouwd dan de rest (in de 20e eeuw). Het is door hen dat alle pausen van het Vaticaan op hun laatste reis worden gestuurd…

Angkor Wat

Beoordeling: 4.7

Angkor Wat

Het cultusheiligdom is een oud hindoeĆÆstisch complex gewijd aan Vishna, de hoogste hindoegod. Het enorme tempelcomplex bevindt zich in Cambodja en wordt niet alleen beschouwd als een waardevol cultureel en historisch monument van het land, maar ook als een van de belangrijkste archeologische bouwwerken ter wereld.

Meer dan 800 jaar oud en nu een UNESCO werelderfgoedsite. De plaats van de tempel was ooit de plaats van de majestueuze stad Angkor, de oude hoofdstad van de Khmer-staat, die zich over 200 kilometer uitstrekte2. Maar uit recent onderzoek blijkt dat dit cijfer veel hoger kan liggen: men denkt dat het gebied van de oude stad van een half miljoen tot 3000 km2. In pre-industriĆ«le tijden werd deze stad beschouwd als een van de grootste en meest ontwikkelde…

De tempelarchitectuur is in de vorm van de mythische berg Mer (huis van de oude goden), bestaande uit 3 grote rechthoekige structuren omgeven door een hoge muur rondom, waarachter zich een watergracht bevindt. In de tempel zijn 5 torens gebouwd die op een lotus lijken. De hoogte van de centrale toren is 42 meter, de hoogte van het complex als geheel – 65 meter.

Notre-Dame-de-la-Paye

Beoordeling: 4.8

Notre-Dame-de-la-Paye

Een van de grootste christelijke tempels bevindt zich in de hoofdstad van een West-Afrikaans land, Ivoorkust. In vertaling betekent de naam “De kathedraal van Onze Lieve Vrouw van de Vrede”. De tempel wordt beschouwd als een van de jongste ter wereld en werd gebouwd in 1990. Notre Dame Notre Dame is 158 meter hoog. Notre-Dame-de-la-Paye heeft de Guinness Book of World Records titel voor zowel hoogte als oppervlakte (7.400 m)2).

Het bouwwerk met esplanade en tuin is een geschenk aan de paus. Vaticaan eigendom. Gemodelleerd naar de Sint-Pieterskathedraal in Rome. Opmerkelijk is dat de Afrikaanse tempel groter is dan zijn tegenhanger in het Vaticaan, maar tegelijkertijd 3 keer minder mensen kan bevatten (slechts 18000). De paus stelde zijn deelname aan de inwijding van de kathedraal als voorwaarde: er moest een ziekenhuis bij komen… Aan de voorwaarde werd voldaan en de paus legde persoonlijk de eerste steen bij de tempel.

Leuk weetje. De exploitatiekosten van een tempelstructuur zijn ongelooflijk hoog. Daarom wordt de volledige verlichting slechts Ć©Ć©n dag per jaar ingeschakeld: Kerstmis.

Kathedraal van Ulm

Beoordeling: 4.9

Dom van Ulm

De Duitse kathedraal, waarvan de bouw bijna 5 eeuwen duurde, heeft de titel van hoogste kathedraal ter wereld verdiend. Het werd Luthers in 1543. Voltooid in de gotische stijl, werd de tempel pas in 1890 volledig voltooid. De Dom van Ulm heeft een aantal architectonische kenmerken: chimaera’s, krachtige gewelven, gekartelde muren, langwerpige panoramaramen. Al met al is de omtrek van de kathedraal uniek, zeer opvallend en sober.

Vandaag kan iedereen vanaf het observatiedek van de kathedraal genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de Donau, de heilige rivier van de Slaven. Je moet 768 treden beklimmen om de top van het hoogste religieuze gebouw ter wereld te bereiken.

De Verboden Moskee (Al-Masjid Al-Haram)

Beoordeling: 5.0

De Verboden Moskee (Al-Masjid Al-Haram)

De belangrijkste moskee in de islamitische wereld en de grootste die er bestaat. Het is ook de thuisbasis van de Kaaba, het heiligste heiligdom van de religie. Het is een monumentale kubusvormige structuur, waarin zich een Zwarte Steen bevindt (toen de profeet Mohammed Mekka veroverde en het van afgoden zuiverde, raakte hij de steen gunstig aan met zijn wandelstok). Het cultusgebouw staat in Mekka. Dit is het hoofddoel van alle Hajj pelgrims.

Er wordt aangenomen dat de eerste moskee bij de Kaaba werd gebouwd in de 7e eeuw. In zijn huidige vorm is het bekend sinds 1570. In de loop der jaren is de moskee vele malen verbouwd en herbouwd. In feite is er geen spoor van het origineel overgebleven…

Interessant feit. De moskee had oorspronkelijk 6 minaretten. Maar toen de Blauwe Moskee in Istanbul zo groot werd gemaakt, noemde de Imam van Mekka het heiligschennis, omdat geen enkel islamitisch bouwwerk de heilige Kaaba kan evenaren. Er werd toen opdracht gegeven om een 7e minaret in de moskee te bouwen.

Gedurende 5 jaar (2007-2012) was er een massale wederopbouw in opdracht van de koning van Saoedi-ArabiĆ«… Het gebied van de moskee werd uitgebreid naar het noorden, waardoor het een totale oppervlakte kreeg van 400000 km2. Tot 1.200.000 mensen kunnen tegelijkertijd in dit enorme gebied worden ondergebracht.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: