Hoe de borstvoeding correct afbouwen om jezelf en je baby niet te schaden

Het belangrijkste punt bij het spenen van uw baby is dat het geleidelijk moet gebeuren. Deze periode is zeer stressvol voor uw baby en wordt nog verergerd door. Abrupt stoppen met borstvoeding kan mastitis of lactastase bij de moeder veroorzaken. Ons artikel vertelt in detail hoe je een baby van de borstvoeding kunt afkicken zonder hem en zijn moeder te schaden.

Wanneer stoppen met borstvoeding

Wanneer stoppen met borstvoeding

Moedermelk is onmisbaar en voedzaam tijdens het eerste levensjaar. Zelfs na zes maanden is aanvullende voeding inbegrepen. Op de leeftijd van één jaar eet je baby al van de volwassen tafel… Algemeen wordt aangenomen dat de baby, zodra hij tandjes krijgt, geen behoefte meer heeft aan moedermelk. Je baby heeft 8 tanden tegen de tijd dat hij een jaar oud is.

Het kind eet al volwassen voedsel, dat beter aan zijn behoeften voldoet. Natuurlijk is moedermelk niet schadelijk voor hem, maar na een jaar heeft hij er ook niet veel baat bij. Kinderartsen zijn van mening dat als de moeder de baby tot een jaar heeft gevoed, zij haar biologische plicht volledig heeft vervuld. Nu is het tijd om te stoppen met borstvoeding.

Hoe weet je of de baby nog niet klaar is om gespeend te worden?

De baby is er psychologisch misschien nog niet klaar voor om te stoppen met borstvoeding. Dit zal geen goed moment zijn voor een verandering, wat begrepen kan worden door naar de baby te kijken.

 1. Hij geeft borstvoeding voordat hij in slaap valt en net na het slapen.

 2. Meerdere keren tijdens de nacht. Na een maaltijd weigert hij uit een beker te drinken, eist een borst…

 3. Toe te passen als troost.

 4. Hij gaat liggen als hij dorst heeft.

 5. Doet mee na een lange periode van moeders afwezigheid.

Als de baby borstvoeding krijgt en moeilijk met iets afgeleid kan worden, is hij nog niet klaar voor een grote verandering.

Het psychologische aspect

Tijdens deze moeilijke periode, zoals het einde van de borstvoeding, is het belangrijk om het psychologische en lichamelijke contact tussen moeder en baby in stand te houden. Het zal nu een andere vorm aannemen. Psychologen geven de moeder op dat moment het volgende advies:

 1. De baby meer strelen;

 2. en nam hem in haar armen;

 3. Afleiden met nieuwe emoties.

Met de juiste mentale instelling ervaart de moeder het einde van de borstvoeding gemakkelijker en ondersteunt zij haar baby. Hierdoor zal hij of zij zich in de toekomst in moeilijke tijden gesteund voelen door de moeder.

Wat niet te doen

Er zijn extreme speenmethoden die veel vrouwen onlangs hebben gebruikt. Ze zijn zeker effectief, maar hebben een negatieve kant in de vorm van babystress. Maar het is ieders keuze.

 1. Scheiding van je baby voor 4-5 dagen. De baby wordt achtergelaten bij een grootmoeder. Natuurlijk zal hem daar niets ergs overkomen. Maar op deze leeftijd heeft de baby een moeder nodig die niemand anders kan vervangen. Bovendien wordt de stress van de scheiding verergerd door de stress van veranderende voedingsgewoonten. Deze acties leiden tot een gedeeltelijk verlies van intimiteit. De baby heeft niet alleen zijn gebruikelijke moedermelk verloren, maar ook de aanwezigheid van zijn moeder.

 2. De tepels inwrijven met mosterd, mierikswortel of kruiden. Dit zal ook stressvol zijn voor de baby. Hij grijpt gewoonlijk naar de “tiet”, die hem voedt, kalmeert… Ze ontmoet hem met een stekende stof. Bovendien kunnen prikkende producten brandwonden veroorzaken op de gevoelige tepelhuid. Dan is het aan de moeder om ervoor te zorgen.

 3. Nachtvoedingen vervangen door een fles suikerhoudende dranken. Overdag kan het kind sap aangeboden krijgen. Maar als het ’s nachts wordt toegediend, is er een groot risico op het ontstaan van flessentandbederf, dat alle voortanden van de baby aantast.

Onmiddellijke spenen, gevolgd door ligatie, gaat gepaard met stress voor de baby en gezondheidsverlies voor de moeder. Wij raden de vrouw niet aan een kleinere bh-maat te dragen. Het zal de prolactinespiegel niet verlagen, maar het risico op lactastase verhogen.

Hoe de borstvoeding veilig te beëindigen

Moet de baby water krijgen?

Het einde van de lactatie moet geleidelijk en soepel verlopen. Deze periode duurt meestal 2-3 weken. Wij stellen een paar stappen voor om de baby te helpen de borst pijnloos te vergeten en de moeder te helpen mastitis te voorkomen.

 1. Verminder geleidelijk het aantal voedingen.Dit betekent niet dat je stopt met borstvoeding geven als je baby erom vraagt. Een moeder hoeft het haar baby niet aan te bieden. Als hij speelt en zich vermaakt zonder, is dat prima. Als je baby zich herinnert om borstvoeding te geven, bied hem dan een beker aan om te drinken. Als hij weigert, geef dan borstvoeding.

 2. De scheiding van slaap en borstvoeding wordt belangrijk geacht. Het is meestal tijdens het slapen gaan dat het probleem acuter wordt. Sommige moeders geven de baby een flesje voor het slapen gaan… Je kunt proberen hem af te leiden met iets of een beetje zuigen en zeggen dat de “tiet” moe is en wil slapen. Natuurlijk zul je je baby in het begin niet kunnen overtuigen. Maar volharding en overtuigingskracht zullen lonen.

 3. Vraag papa of oma om je baby in te stoppen. Maak het makkelijker voor je baby om in slaap te vallen als ze niet bij haar moeder is. Mensen in de buurt van de baby kunnen hem wiegen, over zijn rug krabben of een verhaaltje vertellen. Zodra de nieuwe slaapgewoonte is ontstaan, kan de moeder beginnen met een nieuwe manier van naar bed brengen.

 4. Creëer een nieuwe omgeving voor uw baby, speel nieuwe spelletjes en neem hem vaker mee uit. Het is beter om plaatsen te bezoeken waar de moeder en de baby nog niet zijn geweest, haar te vertellen over nieuwe dingen, zodat ze de borst vergeet.

Als mama haar baby de borst geeft, blijft ze toch op koers. Als je baby weigert uit een beker te drinken, geef hem dan een drinkbeker. Het is mogelijk dat de baby de borst niet meteen vergeet, maar er steeds weer om vraagt. Geef dan toe, laat haar borstvoeding geven, maar niet voor lange tijd. Herhaal het hele proces de volgende dag.

Wanneer stoppen met borstvoeding

Je kunt op elk moment van het jaar stoppen met borstvoeding, of het nu winter of zomer is. Het is belangrijk of je baby klaar is voor een verandering. Er zijn momenten dat je je baby niet wilt spenen:

 1. Als je baby ziek is.

 2. Tandpijn.

 3. Een verandering van omgeving.

Zodra uw baby goed genoeg is, kunt u beginnen met spenen. Er is een populaire overtuiging dat je niet moet stoppen met het geven van borstvoeding in de hitte. Want gedurende deze tijd verliest het lichaam veel vocht. Moedermelk is een uitstekende bron van voeding… Natuurlijk kan het drinken van veel vocht dit compenseren, maar niet alle baby’s drinken graag water. Bovendien is moedermelk rijk aan antilichamen, die in de warme maanden meer dan ooit nodig zijn.

Advies van een mammoloog

Mammologen adviseren niet abrupt te stoppen met borstvoeding. Dit bedreigt een vrouw met ernstige problemen, zoals mastitis. De deskundigen stellen de volgende tips voor om de hoeveelheid melk in 5 dagen te verminderen:

 1. Verminder de hoeveelheid vloeistoffen die u consumeert.

 2. Verwijder geleidelijk één borstvoeding per keer en vervang deze door een aanvulling. Laat de baby kennismaken met nieuwe smaken.

 3. Draag een strakke beha met brede bandjes die je borsten goed ondersteunen. Zorg ervoor dat je beha geen botten heeft. Geef de voorkeur aan rekbaar, rekbaar ondergoed. Elk hard deel kan de geïnfuseerde borstklier gemakkelijk traumatiseren.

 4. Draag thuis gesloten kleding. Onderbreek alle pogingen van de baby om te gaan zuigen, waardoor het geduld van de moeder op de proef wordt gesteld. Stimulatie van de tepel veroorzaakt een sterke afgifte van het hormoon in het bloed, waardoor de lactatie wordt verlengd.

 5. Als een vrouw melk geeft wanneer haar borst gezwollen is, mag deze niet volledig worden geleegd. De lactatie stopt geleidelijk. Als de baby minder of minder borstvoeding krijgt, zowel qua hoeveelheid als qua timing van de borstvoeding, zal de prolactineproductie afnemen. Dezelfde regel geldt voor de lactatie. Als je spanning en zwaarte in de borst voelt, hoef je maar een beetje te kolven om verlichting te krijgen.

 6. Niet te strak aantrekken, in geen geval in de borst knijpen. Dit zal de melkproductie niet stoppen. Er kunnen problemen zijn met de doorbloeding van de borstklieren.

De lactatie zou binnen 5 dagen moeten stoppen als de hormonale balans onveranderd blijft. Als dit niet gebeurt, moet je naar een dokter.

Abrupt spenen

In sommige dringende gevallen kan het nodig zijn de borstvoeding plotseling te stoppen. Het kan een ziekte van de moeder zijn, een noodzakelijk vertrek… In dit geval raden wij u aan een arts te raadplegen die de meest onschadelijke manier voor het lichaam van een vrouw zal vinden en geneesmiddelen zal aanbevelen om de prolactinesecretie te blokkeren. Neem deze pillen niet alleen. Ze behoren tot de categorie van krachtige hormonen die de gezondheid van een vrouw ernstig kunnen aantasten. Deze geneesmiddelen zijn verre van ideaal, hebben bijwerkingen en worden alleen als laatste redmiddel voorgeschreven.

Volksremedies

Volksremedies helpen een moeder om pijnloos te stoppen met borstvoeding geven. Ze hebben geen negatieve effecten op het vrouwelijk lichaam.

 1. Diuretica helpen overtollig vocht uit het lichaam te verwijderen, waardoor de melkproductie afneemt. Het zijn peterselie, abalone, cranberrykruid, elecampane. De loop van 5-10 dagen.

 2. Helpt de productie van prolactine te verminderen salie. 3 el. . Giet ½ l van de kruiden in een glas water. Kook het in water, breng het aan de kook, maar laat het niet koken, laat het 2 uur trekken. Neem de infusie voor de maaltijd gedurende een maand. Salie heeft ook een gunstig effect op het immuunsysteem van de vrouw.

 3. Een kamfer kompres verlicht de pijn van een borst vol melk. Het wordt om de 3 uur aangebracht.

 4. Koele koolbladeren kunnen de pijn helpen verlichten.

Als een vrouw een knobbeltje in haar borst opmerkt, is een bezoek aan de dokter een must.

Elke moeder moet proberen haar baby borstvoeding te geven, ten minste gedurende de eerste zes maanden. Als de baby een jaar oud is, hij het overdag goed doet zonder de borst, goed verschillende voedingsmiddelen verdraagt, is het tijd om na te denken over stoppen met borstvoeding.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: