Kleine flats: hoe maak je ze ruimer?

Ik weet uit ervaring: Hoeveel vierkante meter een flat ook heeft, hij is nooit groot genoeg… Voor eigenaars van grote flats kunnen de volgende kenmerken ook helpen om een kleine flat groter te doen lijken.

Verhoudingen

Stel het juiste volume in. Als de plafondhoogte in verhouding staat tot de grootte van de kamer, kunt u zelfs in een kleine flat een mooi en harmonieus interieur creëren. Hoe hoger het plafond, hoe groter de kamer kan zijn. Met lage plafondhoogtes geen studioflat maken. Dit zal de lage plafonds alleen maar accentueren.

Keuken-eetkamer-woonkamer in een kamerflat in Amsterdam ( ontwerpster Irina Krasheninnikova ).

Kijk eens naar de bovenste foto. Deze ruimte van 20 meter, met één raam, was een smal, laag schiereiland. Met behulp van een 2,3 m hoge scheidingswand heb ik hem doormidden gezaagd. Het corrigeert de verhoudingen van de kamer en verandert het interieur van een kleine flat volledig. De kamer is niet alleen functioneel, maar voelt ook gezellig aan.

Samenstelling

Een compositiecentrum creëren. Plaats een zeer groot object in een kleine kamer. Het zal het oog trekken en de aandacht afleiden van de grootte van de kamer.

Deze kinderkamer van 9 meter is door mij gemaakt voor het programma "Kvartirny kompozhnik" ("Huisvraag"). De ( meer dan 100 cm in diameter ) grote decoratieve nestlamp verplaatste de visuele focus van de kamer van het volumineuze bed naar de symmetrische raamopstelling. Deze spectaculaire compositie "houdt het hele interieur bij elkaar".

Laat een muur of een deel van een muur leeg, zodat het oog erop kan 'rusten'. Overigens kan de leegte ook een compositorisch centrum zijn.

In deze eetkamer is de lege muur in het studiegedeelte het middelpunt.

Over de auteur: afgestudeerd in filosofie. Afgestudeerd aan de interieur school "Details". Is gepubliceerd in AD, Interior+Design, Idei Vashego Doma, Kvartirny Otvet. Deelnemer aan het "Apartment Question" programma. genomineerde INTERIA AWARDS 2011 Interior Design Award. Deelnemer aan SRETENKA DESIGN WEEK 2011. Ons motto: ecologisch, comfortabel, optimistisch.

Over de auteur: Afgestudeerd in filosofie. Afgestudeerd aan de Detail School of Interior Design. is gepubliceerd in AD, Interior+Design, Ideeën voor uw huis, Appartement Antwoord. Bijdrager voor het huis. genomineerde INTERIA AWARDS 2011 Interior Design Award. Deelnemer aan het designfestival SRETENKA DESIGN WEEK 2011. Schoon, comfortabel, optimistisch – dat is het motto van haar werk.

Verberg

Gebruik symmetrie. Symmetrische samenstelling Een zekere manier om de ruimte in evenwicht te brengen. Zelfs in kleine kamers. Maar laat je niet meeslepen. Je hoeft niet op elke muur in het interieur van een kleine flat symmetrische composities te maken zou het er vervelend en saai uitzien.

Kleuren

Schilder de muren en het plafond in dezelfde kleur. Dit snijdt de overgangslijn tussen de muur en het plafond, waardoor het visueel wordt verhoogd.

De muren en het plafond van de slaapkamer zijn beide matte koffie-melk kleurige verf. De linnen gordijnen passen bij de kleur van de muren.

Gebruik een muur- en plafondkleur die dicht bij de kleur van de vloer ligt. Het verlegt de grenzen van de kamer.

Versier aangrenzende muren in dezelfde kleur. Het zal deze kamers visueel verenigen, waardoor de flat groter lijkt. Dezelfde "werken" Enkele vloerbedekking in de hele flat.

Verf op het plafond met contrasterende randen. Het laat het plafond hoger lijken. Cantonese aandacht vestigen op het plafond, waardoor het opvalt als een extra vlak. Laat de kamer groter lijken, want het oog wordt naar het plafond getrokken. Wanneer het plafond inactief is, merken we het niet op, het raakt uit onze aandacht en het vernauwt de ruimte.

Als u het centrale deel van het plafond schildert met een lichte, zijdeglanzende verf, en de muren met een verzadigde matte kleur, zal dat het magische effect van de contrasterende randen nog versterken.

Meubilair en materiaal

Gebruik hoge spiegels. Geplaatst bij deuropeningen en ramen, creëren ze de illusie van meer ruimte in de flat dan in werkelijkheid het geval is.

De 1,8 meter hoge spiegel staat loodrecht op het raam. Door de weerspiegeling van het raam en een deel van de woonkamer lijkt de kamer groter en lichter.

Maak opbergruimtes boven ooghoogte. Wat boven ooghoogte is, merken we meestal niet op… Daardoor voelt de kamer losser en ruimer aan. Maar deze plaatsen zijn alleen geschikt voor dingen die je zelden gebruikt.

Op de foto: Oasi-planken van Presotto.

Verberg kasten in nissen en pas de muren aan met hun kleur. Dat laat je "oplossen" kasten in de ruimte. Als uw gasten niet zien waar de opslagsystemen zich bevinden… Het is al erg genoeg om een gigantische garderobe te hebben het belangrijkste "juweel" van een interieur het interieur. Een kast mag alleen open blijven als het een bewonderenswaardig antiek is.

Het aantal, de grootte en de vorm van objecten aanpassen. Laat alleen achter wat je nodig hebt. Gooi overbodige zaken meedogenloos weg. Gebruik voorwerpen die klein, licht en mobiel zijn. Kies voor ronde vormen: in kleine kamers geldt: hoe minder scherpe hoeken, hoe beter.

In deze kinderkamer is niet alleen een royale kledingkast in de nis verstopt, maar ook het bed.

Gebruik transparante objecten. Zo kan de kamer overzichtelijk en toch functioneel blijven.

Gebruik glanzende oppervlakken. Ze weerkaatsen licht en brengen lucht en frisheid in de ruimte.

In plaats van een traditionele bank in de kleine woonkamer is er een dagbed en een fauteuil. Twee poefs zorgen voor extra zitplaatsen. Bijzettafels geven de kamer een comfortabel gevoel.

Combineer verschillende texturen in één kamer. Het maakt de ruimte interessanter, emotioneel rijker… Er passen niet veel spullen in een kleine kamer. Het is dus belangrijk het principe van textuurcontrast te respecteren. Anders riskeer je een zeer saaie, eentonige ruimte.

Deuren

Vermijd het installeren van deurpanelen waar ze niet nodig zijn. Het bespaart niet alleen ruimte, maar ook geld.

Deuren in dit tweekamerappartement zijn alleen geïnstalleerd in de badkamer en de toiletruimte. Er woont hier een getrouwd stel, niemand maakt lawaai. Na overleg over het budget besloot het echtpaar daarom 2 goede deuren te kopen in plaats van 4 goedkope. Blij met de keuze.

Gebruik deuren van gerookt glas. Ga ervoor! De geluidsisolatie is net zo goed als een "blanco" deur. Niemand kan je erdoorheen zien. Deze luchtige deuren vullen de flat met licht en geven de kamers meer volume…

Een "luchtige" deur in een verzonken doos met een deur van gesatineerd glas leidt naar de badkamer.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: