Baby zit niet voor 8 maanden

Het is niet ongewoon dat een kind 7 of 8 maanden oud is en nog steeds niet zit, wat mama’s angst veroorzaakt. Hier is een overzicht van de oorzaken en wat je moeder moet doen als je baby met 8 maanden niet rechtop wil zitten.

Een moeder speelt met haar 8 maanden oude dochter.jpg

Redenen

De moeder moet vooral niet in paniek raken, want zij en het kind zijn nauw met elkaar verbonden. Bovendien is er in de meeste gevallen geen reden tot zorg. Elk kind is anders, elk kind heeft een ander ontwikkelingstempo… Sommige baby’s leren snel nieuwe vaardigheden, andere later dan hun leeftijdsgenootjes. Sommigen leren eerst lopen, gevolgd door kruipen en zitten.

Evgeny Komarovsky, een Nederlands kinderarts, zegt dat als het kind niet zelf gaat zitten, er tot een jaar geen reden tot zorg is, vooral als hij weet hoe hij moet kruipen, staand bij een steun. Als een baby niet zelf zit, maar wel actief is en goed groeit, en zijn gezondheidstoestand geen reden tot zorg is voor ouders en artsen, moet hij worden behandeld als een individuele variant van de norm.De meest voorkomende redenen voor deze aandoening zijn

 1. Zwakke spieren.Besteed aandacht aan gymnastiek, massage, voldoende lichaamsbeweging om de spieren van de baby te versterken.

 2. Onvoorbereid zenuwstelsel. De hersenen van kinderen hebben tijd nodig om zich aan te passen aan een rechte lichaamshouding.

 3. Overgewicht. Een zwaar kind vergt meer inspanning dan een slank kind. Zijn spierstelsel is meer gespannen. De baby kan worden geholpen door spierversterkende oefeningen.

 4. Ziekten. Als het kind ziek is en een negatieve reactie heeft op de vaccinatie, dan zal het lichaam zich richten op levensonderhoud en niet op ontwikkeling.

 5. Bijzonderheden van bevalling en zwangerschap.Kinderen met hypoxie, prematuriteit of bloedarmoede ontwikkelen zich langzamer dan gezonde kinderen. Ouders hoeven alleen maar wat langer te wachten en de baby zal gaan zitten.

 6. Geboorteafwijkingen.Meestal wordt deze oorzaak gezien in de eerste maanden van het leven of zelfs gediagnosticeerd voor de geboorte. In dat geval zijn regelmatige medische controles belangrijk.

Wanneer de situatie niet zorgwekkend is

Ouders moeten zich niet laten intimideren door de situatie, dat de baby niet zelf zit met 8 maanden, maar wel:

 1. Hij is actief;

 2. komt goed op gewicht;

 3. De baby houdt zijn hoofdje vast;

 4. Houdt speelgoed in zijn handen;

 5. rolt zich om;

 6. kruipen;

 7. observeert de omgeving;

 8. Is ontvankelijk voor dierbaren.

In dit geval zou de situatie niet alarmerend moeten zijn. De baby heeft zijn eigen individuele ontwikkelingsschema en zal leren zitten als de spieren, ruggengraat en hersenen klaar zijn voor deze nieuwe vaardigheid.

Wanneer medisch advies nodig is

Als een kind met 8 maanden nog niet zit, maar verder in goede conditie is, geldt het volgende. Als hij een ernstige afwijking heeft, manifesteert deze zich niet in één teken, maar in een heel complex.

 1. Ondergewicht, slechte gewichtstoename;

 2. Rollen of juist uitpuilen van de ogen;

 3. lage of te hoge spiertonus;

 4. Onredelijke rusteloosheid;

 5. een langzaam groeiende fontanel;

 6. strabisme;

 7. Onvermogen om taken uit te voeren die 4 maanden oude baby’s doen.

De volgende tekenen wijzen op een vertraagde motorische ontwikkeling

 1. Het kind heeft het omdraaien van buik naar rug en omgekeerd niet onder de knie;

 2. ouders de baby op een recht oppervlak plaatsen en de baby niet wegduwt of springt;

 3. heeft geen animatie syndroom;

 4. Het kind neuriet niet, reikt niet naar een voorwerp, glimlacht niet en reageert niet op mensen in zijn nabijheid;

 5. Kan zijn arm niet recht houden als hij op zijn buik ligt om een speeltje op te pakken.

Al deze tekenen wijzen erop dat een neuroloog moet worden geraadpleegd en een nader onderzoek moet worden uitgevoerd.

Wat ouders moeten doen als een baby van 8 maanden niet zit

De baby zal niet zitten voor 8 maanden

Jonge ouders vragen zich vaak af of hun kind moet leren zitten.Er zijn twee groepen moeders:

 1. De ene groep vindt dat er niets gedaan moet worden. Elk kind ontwikkelt zich volgens zijn of haar eigenheid, alles is voorzien door de natuur.

 2. De andere groep is van mening dat het kind moet worden geïmplanteerd op een tijdstip dat medisch als de meest geschikte leeftijd wordt beschouwd.

Benjamin Spock, een Amerikaanse kinderarts, zegt in zijn boek Baby and Childcare dat een baby alle stadia van de menselijke ontwikkeling doorloopt. Natuurlijk zijn er leeftijdsgebonden normen. Maar het is normaal dat gezonde kinderen sterk verschillen in hun ontwikkeling. Er zijn zeldzame ziekten die een normale motorische ontwikkeling belemmeren, maar alleen een arts kan de diagnose stellen. Ouders mogen hun baby helpen zich te ontwikkelen, maar alleen op een manier die niet schadelijk is.

Allereerst moeten ouders bij twijfel de kinderarts en neuroloog raadplegen. Als de specialisten geen afwijkingen hebben vastgesteld, is het kind gezond. Je kunt zien of je baby het goed doet door hem te zien omrollen. Als hij zich naar beide kanten kan omrollen, zijn benen onder zijn buik kan stoppen en weet waar zijn armen en benen zijn, ontwikkelt hij zich harmonieus. Hij zal zeker gaan zitten, misschien later dan andere kinderen van zijn leeftijd…

Ouders moeten het rechtop zitten niet aanmoedigen met 8 maanden. Immers, als hij zelf niet is gaan zitten, zijn zijn spieren en ruggengraat nog niet klaar voor een dergelijke nieuwe positie van het lichaam. In dit geval, hoe later hij een rechte houding aanneemt, hoe beter. Anders kun je schade veroorzaken. Kinderartsen vinden dat een baby beter kan kruipen dan zitten.

Als ouders de ontwikkeling van het kind willen versnellen, is het beter hem te leren kruipen. Het kruipen wordt geoefend door de baby vaak op zijn buik te leggen. Een nieuw, aantrekkelijk speeltje kan voor hem worden gelegd en een hand kan aan zijn voeten worden geplaatst om het weg te duwen en een “kruipende” beweging te maken. Dit helpt de rugspieren te versterken. Zo wordt de ruggengraat van de baby voorbereid op de rechte houding.

Als therapeutische en preventieve maatregel, als de baby met 8 maanden nog niet rechtop zit, zal dit nuttig zijn:

 1. Massage. Een onbekwaam persoon kan schade toebrengen aan het lichaam van het kind. Als er dus geen gelegenheid is om elke dag voor een massage te gaan, kan de moeder één sessie bijwonen om te zien hoe de specialist het doet.

 2. Vroeg zwemmen. Deze activiteit helpt de lichaamsspieren te versterken. Als er geen mogelijkheid is om een speciale groep voor vroege ontwikkeling in het zwembad te volgen, kan “spartelen” in een bad voor volwassenen ook nuttig zijn.

 3. Gymnastiek. U kunt therapeutische fysieke training doen met een trainer, u kunt de oefeningen thuis leren. Een fitball is beter voor het sporten.

Als het kind nog niet rechtop kan zitten, moet het correct rechtop worden gehouden. Houd altijd één hand onder de billen van uw baby en de andere onder zijn/haar armen. Deze positie verhoogt de druk op de ruggengraat van de baby niet.

Hoe weet je wanneer je baby gaat zitten?

Voordat de baby rechtop gaat zitten, moeten zijn spieren zich voorbereiden op de komende spanning…U kunt meten of hij klaar is voor een nieuwe vaardigheid door te observeren.

 1. De baby houdt het hoofd en de schouders langer dan 2 minuten vast.

 2. Leunt op zijn uitgestrekte armen terwijl hij op zijn buik ligt.

 3. Verhoogt de schouders en het hoofd wanneer men op de rug ligt.

 4. Draait naar verschillende kanten, rolt om, kan op de elleboog leunen.

Wat ouders niet moeten doen

Ouders mogen geen dingen doen die het kwetsbare lichaam van het kind kunnen schaden.

 1. Zet je baby neer. Hoe later de baby gaat zitten, hoe rechter zijn of haar rug zal zijn, en hoe meer een correcte houding zal worden gevormd. Hurken vormt een zware belasting voor de wervelkolom die daar nog niet klaar voor is. Vandaar veel rugproblemen bij kinderen.

 2. Benjamin Spock zegt dat het beste wat ouders kunnen doen is hun baby niet helpen zitten, zijn eerste stapjes zetten of staan.

 3. Kussen. Het is niet ongewoon dat ouders zien dat een kind probeert recht te zitten en hem onmiddellijk in kussens op de bank zetten. Het is beter om kruipend te ontwikkelen, niet zittend. Deze vaardigheid versterkt het skelet van het kind en bereidt het voor op zitten en later lopen.

 4. Tuimelaars.Dit apparaat helpt niet om het motorische apparaat te versterken, zoals veel ouders denken. In werkelijkheid is een jumper niet de meest succesvolle aankoop. Ze zijn gevaarlijk voor de fragiele botten van de baby.

Mythen en zitplaatsen

Grootmoeders vertellen jonge ouders enkele mythes over zitten, die volgens de moderne kindergeneeskunde niet meer zijn dan misvattingen.

 1. Baby’s mogen niet voor de leeftijd van zes maanden worden geplaatst vanwege het risico van een kromme baarmoeder. In feite is er voor een gezonde ontwikkeling van de wervelkolom geen verschil tussen een jongen en een meisje. Geen van beide moet worden opgezet tot de leeftijd van zes maanden. Het heeft niets te maken met gynaecologie.

 2. Jongens kunnen al vanaf 4 maanden in de wieg gelegd worden. Dit is een gevaarlijke misvatting die de kans op spinale aandoeningen in de adolescentie vergroot. Het is bijzonder gevaarlijk om mollige baby’s op zo’n jonge leeftijd een duwtje in de rug te geven. Omdat het de belasting op de ruggengraat drastisch verhoogt.

Oefeningen die de rug versterken

De baby zit niet voor 8 maanden

. Zabolotny, doctor in de psychologie, S. Shcherbinina, Assistent Afdeling Lichamelijke Opvoeding, A. Isakov, een assistent in de afdeling sportdisciplines, in zijn werk“Bijzonderheden van het gebruik van lichamelijke oefeningen in de zorg voor zuigelingen” zeggen dat lichamelijke opvoeding van zuigelingen een vollediger en effectiever effect op de ontwikkeling van het kind mogelijk maakt.

De gewenste doelen kunnen alleen worden bereikt door een combinatie van de capaciteiten van het kind en de vaardigheden van de ouders. Fysieke stimulatie vereist een zorgvuldige ouderlijke aanpak die rekening houdt met de natuurlijke krachten van de natuur. Alle lichaamsoefeningen moeten worden ontworpen op basis van activiteiten die het kind alleen kan doen als het wakker is.

Evgeny Komarovsky zegt, Dat ouders hun baby niet hoeven te leren zitten, maar hem thuis kunnen helpen zijn spieren te oefenen. Als voorbeeldHier zijn enkele oefeningen om de rug te versterken.

 1. Het kind ligt op zijn rug.De ouder steekt zijn duim uit, die de baby pakt en trekt de baby in een scherpe hoek op zijn gewicht. Laat het dan voorzichtig op het oppervlak zakken.

 2. Het kind ligt op zijn rug. De ouder trekt zijn rechterbeen tot aan zijn linkerarm, dan zijn linkerbeen tot aan zijn rechterarm.

 3. De baby ligt in de armen van een volwassene, met zijn rug naar hem toe.Een volwassene houdt hem op zijn buik en buigt met hem 6 keer.

 4. Het kind ligt op zijn buik. Een volwassene houdt beide armen in de lucht. De baby zal automatisch zijn hoofd optillen, waardoor de rugspieren worden belast.

 5. Leg de buik van de baby op een gymnastiekbal. Het is de taak van de volwassene om hem of haar vast te houden en in verschillende richtingen te kantelen. Eerst houden we de baby bij de rug vast, en als hij het onder de knie heeft, houden we zijn heupen vast…

 6. Baby ligt op de rug van de fitbal.Een volwassene rolt de bal zachtjes zijwaarts.

 7. Leg de baby op de fitbal met zijn buikje, Zijn armen zijn uitgestrekt naar zijn zijden. Een volwassene houdt zijn armen vast, een andere houdt zijn benen vast en buigt bij de knieën. De baby zal reflexmatig zijn benen buigen bij de knieën…

 8. Het kind ligt in de palm van de hand van de ouder met zijn of haar voeten tegen de borst van de volwassene gedrukt.De andere tilt de baby voorzichtig van het bed. Baby’s moeten hun rug spannen en proberen hun gewicht te houden.

Het is niet ongewoon dat baby’s van 8 maanden nog niet rechtop zitten. De taak van de ouders is niet om het kind te laten zitten, maar om hem te helpen zijn spieren te versterken met massage en gymnastiekoefeningen.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: