Hoe kook je pap met melk op de juiste manier voor je baby – recepten en aanbevelingen

Pap is niet alleen lekker, maar ook gezond en voedzaam. Ze voorzien de baby van energie, vitaminen en plantaardige eiwitten. Melk vult pap aan met minerale zouten en calcium die nodig zijn voor het skelet van de baby.

Maar hoe maak je je baby’s pap goed? Ogenschijnlijk eenvoudige vraag, maar ze is erg populair bij jonge ouders en uiterst belangrijk, want hier moet je weten wat voor melk je moet nemen, of het moet worden verdund en wat, hoeveel je moet toevoegen granen.

Hoe kook je pap met melk?

Wat zijn de voordelen van pap en wanneer kan het het beste in de aanvullende voeding worden opgenomen?

Granen bevatten 9 tot 13% eiwit. Alleen dit eiwit heeft een lage biologische waarde; het heeft bijna geen aminozuren. Tekorten aan essentiële aminozuren kunnen worden aangevuld door pap met melk te koken. De samenstelling van aminozuren in dit gemengde product van dierlijke en plantaardige oorsprong is vergelijkbaar met die van vleeseiwit en wordt beter opgenomen.

Het voordeel van melk pap is:

 1. Melkpap is veel lekkerder, dus je kunt je kind er gemakkelijk mee voeden;

 2. het heeft een hoge calorische waarde, wat zeer belangrijk is voor een groeiend lichaam. De voedingswaarde wordt als volgt berekend: calorieën van granen + calorieën van volle melk (100 ml – 60 kcal). Daarom is melkpap sneller verzadigd;

 3. Het vet in melk helpt bij de opname van bepaalde vitaminen, vooral de belangrijke vitamine A. Daarom wordt melkpap aanbevolen voor kinderen.

Pap is het tweede voedingsmiddel in een aanvullende voeding. De baby krijgt pap drie weken na groentenpuree. Als een kind ondergewicht heeft en last heeft van losse ontlasting, is het beter om te beginnen met aanvullende voeding met papjes. Het wordt ingevoerd vanaf de 6e maand van het leven van de baby.

Hoe kook je pap met melk voor een baby tot 1 jaar?

Tot de leeftijd van één jaar wordt babypap gekookt met flesvoeding, moedermelk of verdunde koemelk. Geef geen koemelk in zuivere vorm tot de leeftijd van ten minste één jaar.

Hiervoor is 200 ml verdunde melk nodig:

 1. kook 70 ml water;

 2. Giet er 130 ml gekookte koe- of geitenmelk in;

 3. Roer grondig.

De beste granen voor de eerste gang zijn glutenvrij.

 1. Rijstpap is het meest licht verteerbaar en bevat voedingsvezels, nuttig voor het lichaam van de baby. Het is geschikt voor mensen met een onregelmatige ontlasting. Als een baby vaak verstopt is, is het beter om met andere granen te beginnen.

 2. Boekweit – ideaal voor iemand met een tekort aan ijzer. Boekweit is eiwitarm en bevat vitaminen uit de B-groep, ijzer en vezels.

 3. Maïs – heeft minder nuttige sporenelementen, maar bevat net als boekweitpap grote hoeveelheden ijzer en vezels.

BELANGRIJK!Het is niet raadzaam om vóór de leeftijd van één jaar glutenbevattende porties te introduceren. Deze omvatten griesmeel, tarwe, haver en gerst. Gluten kunnen schadelijk zijn voor de darmflora van je baby.

Als u zelf pap maakt, is het de moeite waard om alleen graan van de hoogste kwaliteit te kopen. Het wordt grondig gewassen, gedroogd en met een mixer of molen tot meel gemaakt. In de eerste maand dat pap wordt geïntroduceerd, moet de dichtheid ervan 5% zijn. Daarom moet 5 g granen worden toegevoegd aan 100 ml melk of flesvoeding. Vanaf de tweede maand van de papproductie totdat de baby 1 jaar oud is, moet 10 g granen per 100 ml melk worden gebruikt.

Om de pap te bereiden doe je 5 gram granen in 100 ml melk en kook je hem maximaal 30 minuten, afhankelijk van de granen. Zo kookt rijstpap 10 minuten, boekweitpap 15 minuten en maïspap 30 minuten. Roer de pap goed door tot hij klaar is, om klontjes te voorkomen. Voeg 3 gram boter toe aan de pap na het koken.

Hoe kook je baby pap na 1 jaar?

Hoe maak ik pap met melk voor mijn kind?

Op de leeftijd van één jaar kan het kind kauwen en kan het voedsel goed verteren en vast voedsel aan. Het menu wordt gevarieerder. Maar het onveranderlijke ingrediënt is pap. Op deze leeftijd kan het kind kennismaken met glutenhoudende poeders.Dan maakt de baby kennis met griesmeel, tarwe en havermout.

 1. Pap– Pap bevat veel zetmeel en koolhydraten en is daarom een van de voedzaamste. Om deze pap te maken heb je 3 eetlepels griesmeel en een glas melk nodig. Breng de melk aan de kook en voeg de granen geleidelijk aan de melk toe. Kook de pap 5 minuten op laag vuur onder voortdurend roeren.

 2. Tarwe– Granen bevatten veel vezels, die een gezonde stoelgang bevorderen. Het duurt lang om pap te koken. Een half glas water en een half glas melk per 50 gram granen. Week de grutten een uur in water voordat u ze op het vuur zet. Vervolgens worden de grutten in koud water gegoten en gekookt tot al het vocht verdampt is. Voeg dan de melk toe en laat het 10 minuten op een laag vuurtje sudderen.

 3. Havermout– een van de gezondste granen die kalium, magnesium, zink en fosfor bevat, die essentieel zijn voor een gezonde ontwikkeling van botten en tanden. Om havermout te maken heb je 1 kop melk en 2 eetlepels havermout nodig. Breng de melk aan de kook en voeg de granen toe. Kook op laag vuur gedurende 20 minuten, af en toe roerend.

Na één jaar mogen de granen niet tot meel worden gemalen, maar moeten ze als fijne vlokken worden gegeven. Op deze leeftijd is uw baby klaar om geleidelijk over te schakelen op vast voedsel.

Waarin kook je pap voor een baby?

Bij het maken van pap voor de eerste aanvullende voeding is het belangrijk met alles rekening te houden. Denk ook aan de pot waarin de granen moeten worden gekookt.Er zijn een paar factoren waarmee rekening moet worden gehouden:

 1. Het kookgerei moet dikke wanden hebben (om plakken te voorkomen);

 2. Het materiaal voor de pap moet van goede kwaliteit zijn;

 3. Er mogen geen krassen of schilfers in de pan zitten.

Geschikt voor het bereiden van pap zijn roestvrijstalen potten, stoompannen, melkkokers en multikokers.

 1. Pap gekookt in een roestvrijstalen pan plakt niet en koelt niet lang af. Als u een houten spatel op de bruiningsplaat op de rand legt, kookt de pap niet over. Het duurt ongeveer 10-15 minuten om de pap op laag vuur te koken.

 2. De stoompan is een onmisbare hulp voor jonge moeders. Pap bewaart veel meer waardevolle vitaminen en mineralen. Maar het duurt veel langer om de pap te koken. De standaard kooktijd is 40-50 minuten. De op deze manier gekookte pap zal niet oververhit raken of uitlopen. Om pap te koken in de stoompan, heeft u een speciale kom nodig die rijstkoker heet. U ontvangt het meestal als onderdeel van het pakket.

 3. Elke multicooker is uitgerust met een speciale functie – pap koken. Kook de pap tot het vocht is afgekookt. U hoeft het niet bij te houden, de multicooker kookt de pap vanzelf. U kunt de bovenkant van de pan invetten met boter om te voorkomen dat de melk wegloopt.

 4. Kook de pap in de stoompan in een waterbad. Het is een pot met een dubbele bodem en water erin. Dit voorkomt dat de pap aanbrandt. Om de pap perfect te maken, giet u water in de tuit 2 cm onder de opening. Melk of papmengsel wordt toegevoegd aan de pappot en het mengsel wordt op een hoog vuur gezet tot het water begint te koken. Draai dan het vuur lager, voeg de gort toe en doe het deksel erop. U hoeft de pap niet te roeren en de dubbele bodem voorkomt aanbranden.

Advies voor het bereiden van pap met melk voor kinderen

Pap maken met melk voor een baby zal geen probleem zijn. Alle recepten zijn zeer eenvoudig en vergen niet veel tijd. Om de pap nog lekkerder te maken kun je er fruitpuree of geraspt fruit aan toevoegen. Voor de verandering kun je de pap koken met pompoen of gedroogd fruit, en zelfs het kieskeurigste kind zal deze lekkernij lekker vinden.

De volgende tips zijn ook de moeite waard om de smaak te verbeteren en de voedingswaarde van de pap te behouden.

 1. Soms zitten er kleine deeltjes en onkruid in de grutten, dus moet het graan vóór het koken grondig worden schoongemaakt.

 2. Het is raadzaam alle granen voor het koken onder stromend water af te spoelen – anders kan er stof en vuil in komen.

 3. Kook de pap niet in emaille kookgerei (dat verbrandt de pap) of aluminium kookgerei (dit metaal geeft schadelijke stoffen af).

 4. Voor de eerste gang van de borstvoeding moet de pap goed gekookt worden om hem zo zacht en mals mogelijk te maken.

 5. In de winkel gekochte babypap wordt meestal ongeveer 3 minuten gekookt, maar is alleen geschikt voor de eerste aanvullende voeding. Als de baby leert kauwen, is het beter om gewone, fijngemalen pap te kopen, die is veel gezonder.

 6. Boter moet aan het eind van het koken worden toegevoegd, niet aan het begin.

 7. Alle granen moeten worden gekookt met toevoeging van zuivelproducten. Dit compenseert het gebrek aan calcium en verhoogt het eiwitgehalte.

 8. Vergeet niet dat koken de glykemische index verhoogt, d.w.z. sterk gekookte pap is een snelle koolhydraat.

Daarom is pap een van de belangrijkste en gezondste producten voor een opgroeiende baby. Ze mogen nooit uit het dieet worden geweerd. Omdat alle baby’s verschillend zijn, kunnen ze niet allemaal dezelfde smaak hebben.

Sommigen houden van boekweitpap, anderen van rijstpap met fruit. Experimenteer een beetje en bied uw baby nieuwe en gevarieerde recepten aan, die hij zeker zal waarderen.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Comments: 1
 1. Joris

  Hoi allemaal! Ik heb een vraag over het koken van pap met melk voor mijn baby. Hebben jullie goede recepten en aanbevelingen voor de juiste manier om dit te doen? Ik wil er zeker van zijn dat mijn baby alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Bedankt voor jullie hulp!

  Beantwoorden
Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: