Hoe te stoppen met te veel denken en te handelen

Wat is er mis met teveel denken, ook al is het teveel?. Denken betekent immers redeneren, analyseren, de dingen intelligent benaderen…

Het gaat zo. Maar soms sleept het denkproces zich voort, wordt het overdreven… Men kauwt de kudde eindeloos. Het komt nooit tot beslissende actie.

Voor sommige mensen wordt het proces van reflectie een slechte gewoonte die hun humeur bederft en energie wegneemt. Denkactiviteit komt niet alleen in beeld als het nodig is voor de zaak. Duizend gedachten, meestal angstige, komen in de geest op, om welke reden dan ook.

De American Psychological Association heeft een naam voorgesteld voor dit fenomeen – “overdenken”. Denken is veel, handelen is weinig.

Het is een toestand die wordt gekenmerkt door piekeren, angst, zelfkritiek, verwachting van negatieve resultaten, herhaaldelijk en langdurig denken over zichzelf, iemands problemen en ervaringen, vergezeld van prikkelbaarheid en nervositeit. Mensen die geneigd zijn tot vruchteloos piekeren zijn vaker depressief en angstig.

Maar het zijn niet alleen slechte stemmingen die het gevolg zijn van overdenken… Erger nog, hoe meer iemand denkt, hoe minder hij of zij geneigd is een stap te zetten en tot actie over te gaan.

Hoe te stoppen met te veel denken en te gaan handelen

Waarom gebeurt dit?

Er is een speciale categorie mensen onder ons, denkers, filosofen… Hun hele leven draait om denken en redeneren. Maar dit artikel gaat over gewone mensen die, om welke reden dan ook, vastzitten in een nooit eindigend denkproces. Ze staan altijd klaar om te springen, maar doen het nooit. Wat is het?? Waar moeten we de oorzaken van dergelijk gedrag zoeken??

  • Angst

Angst is de eerste schuldige.Welke vorm angst ook aanneemt, het zal altijd deel uitmaken van ons leven… Iedereen is bang. Maar voor veel mensen belet dit niet om een mooi en bevredigend leven te leiden… Angst hoeft niet noodzakelijkerwijs consternatie te veroorzaken.

We ervaren angst wanneer we voet zetten op onbekend terrein en beginnen (of op het punt staan te beginnen) met veranderingen in ons leven. Heel vaak berooft deze angst ons van onze kracht en belet ons ons leven ten goede te veranderen. De psychologie legt het eenvoudig uit. Iedereen verlangt naar veiligheid. Zo werkt onze psyche. Alle innovaties, vernieuwingen worden door ons gezien als onveilig, als een spreekwoordelijke weg uit onze comfortzone. Je moet je aanpassen, de dingen op een nieuwe manier doen. Het veroorzaakt ook angst. Als we de gebaande paden bewandelen, weten we wat ons te wachten staat bij elke nieuwe stap… Maar als men iets afwijkt van het gebruikelijke traject, is er veel onrust.

Er is een manier om met dit gevoel om te gaan. De truc is om bang te zijn, maar te doen waar je voor kiest. Angst zal niet verdwijnen en zal je altijd vergezellen. Maar er valt prima mee te leven.

  • Perfectionisme

Streven naar perfectie is een andere reden om vast te lopen in het denkproces. Er is een drang om het beter te doen…

De wens om perfect te zijn is zeer prijzenswaardig… Maar het heeft een keerzijde. Proberen perfect te zijn kan nooit iets gedaan krijgen.

Perfectionisme is het kind van angst en tegelijkertijd een manier om ermee om te gaan. Een perfectionist wordt gedreven door de illusie dat als je veel nadenkt en de dingen tot in de perfectie brengt, je je veilig kunt voelen… Geen enkele verrassing. Alleen als je het perfect hebt gedaan, kun je er zeker van zijn dat niemand je zal veroordelen of je werk zal afkeuren. Perfectionisme hangt daarom ook nauw samen met gevoelens van schaamte en angst voor veroordeling.

Denkers geven de voorkeur aan ondubbelzinnigheid. Verwerpen van “onvolmaakte oplossingen” en blijven nadenken over hetzelfde, op zoek naar de perfecte manier om het probleem op te lossen, die in de natuur niet bestaat. De belangrijkste aanbeveling voor perfectionisten is te doen wat je doet en te zijn wat je wilt. Beter een “C” dan helemaal niet.

  • Uitstelgedrag

  • Hoe te stoppen met te veel denken en te gaan handelen

Uitstel, iets uitstellen voor later, of opzettelijk uitstellen… Uitstel kan worden beschouwd als een vorm van het vermijden van geplande actie. Het is vaak een gevolg van perfectionisme: iemand mist de middelen om iets perfect te doen, dus blijft hij/zij het uitstellen tot een beter moment.

  • Zelfkritiek

Fouten en mislukkingen in het verleden kunnen iemand letterlijk verlammen… Een pathologische criticus in je hoofd herinnert je voortdurend aan je vroegere mislukkingen en weerhoudt je ervan aan de slag te gaan. Want dan neemt het risico toe dat het weer fout gaat. De uitdrukking “wie niets doet is niet verkeerd” klinkt in dit geval als een excuus om niets te doen.

Hoe besef je dat je overdenkt?

Er is een verschil tussen het overdenken van je acties voordat je een beslissende stap zet, het afwegen van de voor- en nadelen en hyperreflexiviteit. De eerste is een optie voor constructief gedrag. De tweede is al een aberratie. Het is vaak moeilijk de grens tussen deze staten te bepalen.

De kans is groot dat je te veel tijd en moeite steekt in het denken, als:

  • Eén gedachte in je hoofd en je kunt niet schakelen of verschuiven;
  • hebben de situatie eerst aan de ene kant geanalyseerd, dan aan de andere en de derde, maar komen nooit tot het punt
  • Je wordt vaak gekscherend een filosoof genoemd en geplaagd omdat je te veel nadenkt;
  • Jezelf te vaak betrappen op een activiteit die je automatisch doet, terwijl je erover nadenkt.

Hoe het te overwinnen

Het eerste wat je moet doen is accepteren dat je te veel denkt. Begrijp voor jezelf de reden van je bijzondere overpeinzingen. Besef dan hoe vruchteloos herkauwen je leven bederft en je emotionele toestand aantast. En dan pas begin je het te veranderen.

Hoe? Hier zijn enkele concrete stappen.

Let op je gedachten

Telkens als u merkt dat u te veel aan iets denkt, probeer het dan eerst op te sporen en stop dan de stroom…

Cognitieve gedragstherapie heeft een geweldige oefening om van onproductieve gedachten af te komen. Stel je voor dat je hersenen een witte kamer zijn. De muren, de vloer, het plafond – alles is wit. De kamer is helemaal leeg. Er is alleen een raam en een deur tegenover het raam. Een gedachte in je hersenen is een vogel die door een raam naar binnen vliegt. Stel je voor dat het zo is, laat het dan gewoon de deur uit.

Deel

Soms hoef je alleen maar hardop te zeggen dat je niet dezelfde gedachte hebt. Het is nog beter om een ander gezichtspunt te horen, een kijk op een probleem of situatie van buitenaf. Dus vertel je gedachten aan een persoon waar je om geeft.

Leren mediteren

Hoe te stoppen met te veel denken en te gaan handelen

Seculiere meditatie, waarvan de essentie gerichte aandacht is, bevrijdt de hersenen van gedachten, verlicht nerveuze en fysieke spanning.

♪ Eet de salami in stukken ♪

Denk aan dat beroemde “Ik zie een doel, ik zie geen hindernis”? Een zeer effectieve manier om niet meer bang te zijn, je voor te bereiden, na te denken en iets te doen… Stel gewoon een concreet doel en blijf gefocust op je twijfels. Als het je tot nu toe onmogelijk lijkt, verdeel het doel dan in kleinere taken die niet te veel angst inboezemen. In de psychologie heet het de “salami-methode” – slik niet het hele worstenstokje in, maar snijd het in stukjes. Een kleine stap zetten naar een doel is helemaal niet eng. Als u ervan droomt om naar het buitenland op vakantie te gaan, maar bang bent omdat u nog nooit verder weg bent geweest. ♪ Begin klein en koop een koffer ♪.

Hier en nu

Reflectie en contemplatie zijn onderdompelingen in het verleden of het heden… Je speelt je vroegere ervaringen, fouten en blunders na in je hoofd, of je maakt je zorgen over de toekomst… In beide gevallen sta je los van de werkelijkheid, van het huidige moment. Hoe vaker je jezelf terugbrengt naar het huidige moment, hoe groter de kans dat je je concentreert op de actie in plaats van erover na te denken.

Wacht niet op maandag

Als je besluit iets te doen, begin dan nu. Stel het niet uit tot morgen. Het komt misschien nooit. Tenminste de eerste, kleinste stap. Een boek gaan schrijven? Zet je computer aan, en maak een documentbestand aan. Alle. Het is een begin. Nu is het gewoon een kwestie van de kleine dingen doen.

Ga om met de onzekerheid

Honderd procent zekerheid in het leven bestaat niet. Dus hoezeer u ook probeert de toekomst te simuleren en alle risico’s uit te sluiten, de werkelijkheid zal anders zijn dan uw hypothese. Je kunt ze alleen testen door het te proberen.

Het is oké om bang te zijn

Nogmaals, wees bang, maar doe het. Angst is een normale reactie van de psyche.

Discipline en dagelijkse routine

Hoe te stoppen met te veel denken en te gaan handelen

Het klinkt misschien banaal, maar een duidelijk georganiseerd tijdschema is zeer nuttig om actiever te worden. Plan de dag. Op welke momenten, welke problemen zul je behandelen. Volg dit regime dag na dag. En vergeet niet om rust en lichaamsbeweging in uw dagelijkse routine op te nemen.

Wij zijn het gemiddelde van onze omgeving

Om van de categorie denkers naar de categorie doeners te gaan, moet u proberen zoveel mogelijk van hen in uw sociale kring op te nemen. Zij die voortdurend streven naar nieuwe resultaten en niet lang op één plaats stilzitten.

Bronnen:

Timothy Peacile, “Stel het niet uit tot morgen

Susan Jeffers, “Wees bang, maar doe het.”

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: