Wanneer uien snijden

De kwaliteit en de opbrengst van uien hangt van veel dingen af. ook de timing van het planten. Er zijn een aantal zaken die bepalen wanneer u zaaiuien moet planten. De belangrijkste daarvan is de correcte opslag en behandeling van de zaailingen vóór het zaaien.

Wanneer uien snijden

Methoden voor de opslag van zaaiuien

Er zijn 2 soorten opslag van zaailingen: koud en warm. Dat zie je al aan de naam. Toch zijn er in elk geval belangrijke punten. De koude opslag methode gebruikt een temperatuur van 2-4 graden. Deze omstandigheden kunnen worden bereikt in de kelder of op de onderste plank van een koelkast. Het is belangrijk dat de relatieve vochtigheid niet te hoog is. Maximaal 70% is toegestaan. Met een hoge luchtvochtigheid verhoogt het risico van ziekten die leiden tot bederf van zaailingen. Uien die koud worden bewaard, ontkiemen ook als de temperatuur korte tijd met 5 of 6 graden stijgt. Daarom wordt het voor een betere bewaring aan de warmte overgedragen voordat het in de grond wordt geplant. Uien – zaailingen die in een koude opslag worden bewaard, lopen meer kans om uit te schieten, waardoor de verkoopbaarheid van het uiengewas afneemt. Vooral bij vroege aanplant, wanneer er in het voorjaar een langdurige koudegolf is.

De warme methode houdt in dat de zaailingen in de winter bij een temperatuur van 18-20 graden worden bewaard. Net als bij de koude opslagmethode is een hoge luchtvochtigheid onaanvaardbaar. Deze opslagmethode verdient de voorkeur en is eenvoudiger. Ongeacht de opslagmethode is het belangrijk om de juiste bak te kiezen waarin het zaaigoed wordt bewaard. Rieten of plastic manden of bakken zijn het beste. Ze zorgen voor een goede luchtverversing. Het voorkomt rottingsprocessen. Het is absoluut niet raadzaam om de zaailingen lange tijd in plastic zakken en andere volledig gesloten containers te bewaren. Tijdens de opslag ontstaat er condensatie, die de ontwikkeling van rot kan veroorzaken. Geen slechte manier om zaaiuien te bewaren in capron kousen.

Timing van het planten

Om ervoor te zorgen dat het zaaimateriaal de tijd heeft om een goed wortelstelsel te vormen en actief te gaan groeien vóór de massale opkomst van de uienvlieg, een belangrijke plaag, moet worden geplant zodra de grond geschikt is voor de teelt. In de Middle Belt is de tweede helft van april. Planten op dit tijdstip zal het mogelijk maken:

  1. Versterk de uien tegen de tijd dat de plagen verschijnen;

  2. De beste manier is om het voorjaarsvocht te gebruiken;

  3. Oogst ze in de zomer en maak ze klaar voor opslag.

Voorzaaien

Het eerste wat u moet doen na de winteropslag is de zaailingen scheiden. Verwijder bollen die uitgedroogd en zacht zijn geworden. Zaailingen, die warm werden opgeslagen, 2-3 weken voor het planten, opgewarmd bij een temperatuur van 30-35 graden. Deze behandeling beperkt het verschijnen van scheuten tot een minimum en zorgt voor een betere kwaliteit van de uien. Uienzaailingen, die koud waren opgeslagen, worden voor het planten 5-10 minuten in water van 55-60 graden geweekt. Daarna worden ze gedroogd en geplant. Dit vermindert ook het aantal pijlen in het uienbed. Als de oorsprong van de gekochte zaailingen onbekend is en de fytosanitaire status van het materiaal twijfelachtig is, kunt u de geselecteerde gezonde zaailingen in een sterke zoutoplossing weken. Los 3 eetlepels zout op in 10 liter water. laat de uien weken in water op kamertemperatuur en dompel ze daarin gedurende 2-3 uur onder. Na het zoutbad moet de zaailing ook worden gedroogd voor het planten.

Alternatief

Wanneer uien planten

Er is een manier om uien te planten in de herfst. Het heeft zowel voordelen als nadelen.De voordelen van planten onder de winter zijn

  1. Vroege oogsttijden;

  2. Maak de lamp groter;

  3. Tijd vrijmaken voor de lente periode;

  4. Gebrek aan plagen tijdens de eerste groeistadia.

Tegelijkertijd zijn de weersomstandigheden in de herfst en de winter niet erg voorspelbaar en kunnen geplante uien onder ongunstige omstandigheden bevriezen. Dit gebeurt bij afwezigheid van sneeuw en bij zware vorst. De op deze manier geteelde uien zijn groter, maar worden minder goed bewaard. Voor deze methode moeten speciale rassen en hybriden worden geselecteerd die geschikt zijn voor hun raseigenschappen. De kleinste zaailingfractie van de gekruide rassen kan worden gebruikt. De diameter van de snijbiet voor herfstbeplanting mag niet groter zijn dan 1,5 cm.

Een ander probleem met deze methode is dat je de geplante uien moet laten wortelen zonder dat ze actief veren. Voer dus winterbeplanting uit wanneer de gemiddelde dagtemperatuur een paar dagen 5-7 graden is. Nogmaals, voor de Midlands is dit eind oktober/begin november. Als de herfst droog genoeg is, is het raadzaam het bed na het planten grondig te besproeien. Voor een betere overleving worden in de herfst aangeplante uien bedekt met salievlies of droge bladeren, naaldhout enz.. Het bed moet niet worden opgemaakt in lage gebieden om te voorkomen dat het doorweekt raakt. In het voorjaar, nadat de sneeuw is gesmolten, het afdekmateriaal voorzichtig verwijderen om de jonge uienscheuten niet te beschadigen.

Nu kunt u bewust beslissen wanneer u de ui plant…

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: